Nämä sana- ja muistijutut on tuttuja kortisonin käyttäjille, mutta kerron tässä nyt kuitenkin omista kokemuksista noista sivuvaikutuksista. Ihan vain selveentäkseni sitä tosiasiaa, että jos joskus puhun omituisia tai en muista mitä puhuin, en ole sekoamassa :-)

Tyypillisintä on, että sanat menevät sekaisin tai ajattelet sanovasti jotain, mutta suustasi tulee ulos jotain muuta. Sinnepäin, mutta ei kuitenkaan se mitä piti. Kuten minulla tänään käyttäessäni kuopustamme 4-vuotis neuvolassa. Ensinnäkin olin aikaa varatessa varaamassa sitä 3-vuotis neuvolaan. Sitten terveydenhoitajan kanssa keskustellessamme tulin sanoneeksi, että meillä luetaan iltasanomia kun tarkoitin iltasatua. Seinällä oli iso vauvajuliste ja sanoin ohimennen sylissäni istuvalle kuopukselle, että vauvalla on kieli suussa. Terveydenhoitajan hölmistyneen ilmeen nähtyäni korjasin, siis kieli suupielessä... Naureskelin sitten, että ei tartte ihmetellä jos lapset puhuu välillä mitä sattuu, kun äidistäkään ei aina tiedä mitä se sanoo kun suunsa aukaisee. Sitä ei tiedä äiti itsekään ;-)

Toisinaan ärsyttää ja häiritsee hirveästi kun kesken puheen ajatus katkeaa ja unohdat totaalisesti mistä olit puhumassa. Etkä saa sitä takaisin mieleen. Toinen häiritsevä asia on, kun et saa jotain tiettyä sanaa mieleen. Tuijotat vaikka kynää pöydällä ja vaikka kuinka ajattelet, että tiedän mikä tuo on, mutta se sana ei kertakaikkiaan suostu tulemaan mieleen. Tulee kyllä sitten hetken päästä.

Entäs sitten muisti? No sehän pätkii tietenkin. Olenkin jo tottunut kuljettamaan muistivihkoja ja lappuja mukana. Jos en kirjoita heti ylös, asia unohtuu. Kännykkäkin on hyvä apuväline tuossa asiassa. Ongelma on sitten vain muistaa lukea omia muistiinpanoja. Kuten monesti kauppaan mennessä teen listan valmiiksi ja unohdan sen sitten kotiin. Lähden keittiöstä kävelemään kodinhoitohuoneeseen ja olohuoneen kohdalla olen jo unohtanut minne olen menossa ja miksi. Palaan takaisin ja muistan ja lähden uudestaan liikkeelle.

En kuitenkaan ole aivan puhekyvytön dementikko, vaikka tekstistä ehkä voi sellaisia johtopäätöksiä vetää. On minulla päiviä, jolloin muistan kaikki sanat, muistan ottaa kauppalistan mukaan jne. Onneksi!